• 1 maart 2017
Bakavond Kerst

Woensdag 14 december hebben Jacolien, Simone, Anouk, Mirjam, Karin, Kimberley en Cynthia een boterdeeg workshop gedaan in de bakkerij van Brazzerie Abrona. Dit onder leiding van Danker van Valkenburg. Voor velen waarschijnlijk geen onbekende binnen de PJGU. Hij is al meer dan 40 jaar brood- en banketbakker en heeft bij diverse bedrijven gewerkt. Sinds 2008 werkt hij in een bakkerij in De Meern, waar hij mensen met een verstandelijke beperking begeleidt tijdens hun dagbesteding.

 

Tijdens de workshop hebben we amandel pensee gebakjes maakt met spijs erin. Dit lijkt een beetje op gevulde koeken. Hiervoor konden we een apparaat gebruiken met pendalen die het boterdeeg voor ons plat walste. Dit moest wel met beleid, anders vloog je deeg van de lopende band af!

Ook hebben we een grote roomboterkoek gemaakt en versierd met amandelen en uitgestoken boterdeeg. Met behulp van een vork kon je mooie lijnen trekken en leek het net alsof ze uit de winkel kwamen! Daarnaast hebben we boterdeeg koekjes uitgestoken. Na het uitsteken konden deze  op een grote bakplaat gelegd werden en versierd worden met amandels, amandelschaafsel en suiker.

 

We hadden er allemaal nog niet eerder van gehoord, maar we hebben ook een broeder gemaakt. Dit zijn twee plakken deeg met rozijnen op elkaar. En daartussen hebben we spijs gespoten en kaneelsuiker er over gestrooid. Terwijl deze broeders in de oven zaten, hebben we nog snoepmarsepein gemaakt. Het marsepein hebben we gekleurd met kleurstof wat mooie gekleurde handen opleverde en rolde we door de suiker. Het werd in schijfjes gesneden en er werd een walnoot tussen gestopt. Zo had je net een bonbonnetje van marsepein.

 

Tot slot hebben we nog mini cupcakes mogen versieren met gesmolten chocolade, karamel, pistache en banaan. De versiersels die daar weer opgeplakt werden, zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking die ook dagelijks in de bakkerij werken. We gingen allemaal met een grote doos vol lekkere dingen naar huis!